Domäner

Viktigt att tänka på när man beställer korta domän namn.

Vem äger domänet?

Vad kostar det att byta ägare på ett domän?

Kan flera domän visa samma hemsida?

Vilka tecken är giltiga i ett domännamn?

Är mitt önskade domän namn ledigt?

Hur lång tid tar det att flytta ett domän till er?

Kan jag ändra mitt domännamn?

Kan jag få ett domän pekat på valfri IP-adress?

Vad krävs det för att registrera ett .NO/.DE/.FI domän?

Varför får jag räkningar från "Domain Registry of America" och "Domain Renewal Group"?

Viktigt att tänka på när man beställer korta domän namn.

Vi vill påpeka att domän namn som är två bokstäver eller kortare oftast kostar mer än vad som är angivet på prislistan. Vad den exakta summan blir beror på vilken typ av domän man väljer.

Önskar ni mer information angående detta är ni välkomna att skicka in en pris förfrågan till support@cliche.se

Vem äger domänet?

När ni beställer domän via Cliche är det ni som blir ägaren då domänet registreras i ert namn.

Vad kostar det att byta ägare på ett domän?

När det gäller ett .SE domän är priset 125 kr.
En överlåtelse av ett .NU domän är priset 2 250 kr.

Ni behöver fylla ut en särskild blankett för att överlåta dessa domän. Kontakta support om ni vill få tillsänt blanketten. Denna ska fyllas ut och postas, faxas eller e-mailas in den till Cliche support.

.COM, .ORG, .NET domänet är gratis att överlåta. Maila in till support@cliche.se med uppgifterna om den nya ägaren och bekräfta ändringen med ert lösenord.

Kan flera domän visa samma hemsida?

Det kan det och det kostar inget extra utöver priset för upprättelse eller flyttning av domänen. Dessa domän blir en "pekare" och har inget till knutet serverutrymme eller e-mail konton.

Om ni önskar ha olika hemsidor och/eller e-mail på olika domän måste ni beställa webbhotell till domänet.

Vilka tecken är giltiga i ett domännamn?

Ert domännamn får innehålla följande tecken:
Bokstäver från det engelska alfabetet (A-Z) samt bindesträck (-) och siffror (0-9)

Med .SE domän kan ni använda följande special tecken:
å, ä, ö, ü och é.

OBS! Man bör inte beställa domän med specialtecken om man önskar använda e-mail på domänet. E-mail klienterna har ännu inte utvecklats så pass mycket att det går att använda specialtecknen i e-mail adresserna. För att e-mail klienten ska förstå dessa tecknen omvandlas domännamnet enligt "ASCII-koden" som är komplicerad och svår att komma ihåg.

Är mitt önskade domän namn ledigt?

För att kontrollera om ett .SE domän är ledigt kan ni gå in och söka på domän namnet hos IIS.se:
http://iis.se/

Annars rekomenderar vi för övriga domän:
http://www.whois.sc/

Hur lång tid tar det att flytta ett domän till er?

Ett .SE domän behöver inte ta mer än 24 timmar att flytta. Efter att ordern kommit in till Cliche och blivit betald aktiveras flytten/webbhotellet. Om ni skickat med er EPP kod i er beställning flyttas domänet direkt vid aktiveringen och är i normala fall klar att användas hos Cliche 24 timmar senare. Tänk på att om ni betalar via banköverföring är processen något längre då denna typ av betalning tar längre att överföra.

Övriga domän kan ta upp till 7 dagar att flytta då det skickas en "transfer request" till den gamla hostingen och/eller ägaren. Denna måste godkännas inom 5 dagar annars avbryts flytten och en ny begäran måste skickas. Exakt hur lång tid detta tar beror på hur pass snabbt flytten blir behandlad av alla inblandade ombud samt ägaren av domänet.

Kan jag ändra mitt domännamn?

Det går inte att ändra namnet efter att domänet blivit registrerat, ni kan dock får återbetalt avgifterna för webbhotellet om ni kontaktar support@cliche.se inom 2 veckors tid.

Kan jag få ett domän pekat på valfri IP-adress?

Ja, det kan ni. Kontakta support@cliche.se med information om vilken IP-adress du vill peka på och uppge ert kundlösenord så vi vet att ni är ägaren till domänet.

DNS pekningar utanför Cliche's servers kostar 62,50:- per pekning. Har ni webbhotell hos Cliche är detta gratis. Nyregistrerade domän utan webbhotell är gratis att peka om de första två veckorna efter registreringen.

Vill du peka på en specifik webbadress/URL måste du ha ett webbhotell kopplat till domänet. Domäner utan webbhotell kan endast pekas om via IP eller CNAME.

Vad krävs det för att registrera ett .NO/.DE/.FI domän?

.NO domäner kräver att du har ett norskt organisations nummer och en norsk adress. Företaget måste vara registrerat i Brønnøysundregisteret och vara sökbart via brreg.no

.DE domäner kräver att ni har en tysk adress.

.FI domäner kräver att ni har ett finskt organisations nummer och adress.

Varför får jag räkningar från "Domain Registry of America" och "Domain Renewal Group"?

Om ni mottagit en räkning från "Domain Registry of America" råder vi er till att ignorera denna. "DRoA" användar sig av oetiska metoder för att få dig att flytta ditt domän till dem istället för att ha det kvar hos er registrar.

Om ni väljer att byta till "Domain Registry of America" måste ni vara uppmärksam på att er hemsida och DNS hos Cliche inte kommer att fungera. Ni kan ignorera räkningen från DRoA utan problem.

Ett ny amerikansk företag har startat med samma metoder. De heter "Domain Renewal Group" och skickar ut förnyelse räkningar via post till en del kunder som har .com och .net domän. Vi råder våra kunder att ignorera räkningar från dessa företag då ni automatiskt får tillsänt räkning från Cliche när det är dags att förnya domänet.