FTP - Filezilla

Du använder FTP när du vill lägga upp din hemsida på ditt webbhotell. Det finns många FTP-klienter (program), men gemensamt för samtliga är att de efterfrågar vilka FTP-uppgifter så som värd/host, användarnamn och lösenord som ska användas. Du hittar korrekta FTP-uppgifter under kontrollpanelen.

Denna guide hjälper dig skapa uppkoppling till ditt webbhotell med FileZilla som FTP-klient. Du kan ladda ner FileZilla här (FileZilla Client) gratis.

1. I menyn överst välj Arkiv, sen Platshanteraren och tryck på knappen Ny plats.
  2. I fältet som öppnas på vänster sida kan du namnge kontot för uppkopplingen.
  3. Som Värd anger du ditt domännamn (t.ex. exempel.se, utan www).
  4. Under Inloggningstyp väljer du Normal, användare är igen domännamnet (t.ex. exempel.se, utan www).
  5. Som Lösenord anger du det FTP–lösenord som du mottagit via mail.
  6. Tryck på fliken Överföringsinställningar, pricka i Passivt och bocka för Begränsa antalet samtida anslutningar ange max 2.
  7. Välj OK, du kan nu via Filezilla och Platshanteraren enkelt koppla upp dig till din hemsida via FTP-uppkopplingen.
  8. Tryck på Anslut, när du loggat in på FTP-kontot kan du starta uppladdningen av dina filer. De ska placeras i mappen /public_html. Filen default.html som ligger i mappen, är en standard-fil med Cliches logo som bör raderas.

Försöker du logga in med för många anslutningar eller med fel FTP-uppgifter, kan du riskera att servern blockerar din IP-adress. Denna blockering avlägsnas automatiskt efter 60 min. Stäng din FTP-klient och vänta 60 min innan du gör ett nytt försök.

Om du förlorat ditt FTP-lösenord, kan du nollställa det via kontrollpanelen. Mer info finns under guide till nollställning.